hudtillstånd

Seborroiskt eksem

En av de vanligaste typen av kroniska eksem som ger fjällande och röda hudpartier där det finns mycket talgkörtlar och hår.

Orsaken är okänd men studier visar en överkänslighet i talgkörtlarna för en speciell jästsvamp (Malazzesia) som normalt finns på huden.

Det vanligaste är ett rött flagande och lite oljigt eksem i ansiktet, speciellt runt näsan, vid ögonbryn och i munvecken. Det är även vanligt med flagande eksem på bröstet, i öronen, armhålan och ljumsken.

Seborroiskt eksem i hårbotten kan orsaka mycket mjäll och det är rekommenderat att använda schampo med svamphämmande medel som till exempel Fungoral.

Exempel seborroiskt eksem

Hur vanligt är det med seborroiskt eksem?
Personer med fet hud och ökad talgproduktion drabbas i högre utsträckning. Cirka 5-10% av kvinnor och män mellan 20-45 år drabbas.

Vad kännetecknar seborroiskt eksem?

Vad kan trigga utbrott?
Vissa upplever att eksem blir värre under perioder med mycket stress eller dålig sömn. Det kan också bli värre på vintern eller vid användning av antibiotika.

Hur behandlas Seborroiskt eksem?
Det är viktigt att använda produkter som tar bort döda hudceller då fet hud inte klarar av att stöta bort ansamlingar av döda hudceller på ett optimalt sätt. Svavel (som är den aktiva ingrediensen i Sulfactil) har en mild peelande effekt och minskar förekomsten av jästsvampen Malazzesia som utlöser utbrott. Andra ingredienser som salicylsyra och azeloglycine används ofta i kombination med svavel för att minska fjällning, rodnad och normalisera talgproduktionen.  

rekommenderade PRODUKTER

Seborroiskt eksem

Använd produkter som avlägsnar döda hudceller och motverkar rodnad i huden.

hudprogram

seborroiskt eksem

Morgen:
1. Sulfactil Cleanser
2. Niactil 4%

Kveld:
1. Niactil Cleanser
2. Acticlear Pads
3. Sulfactil Cream (lokalt på utbrott)
4. Acticlear Gel