hudtillstånd

rosacea

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas genom att man känner hetta och har en rodnad i ansiktet. Även synliga blodkärl, tilltäpptheter och inflammationer förekommer.

Huden upplevs mer känslig och sjukdomen uppstår oftast i vuxen ålder. Det finns 4 olika grader av rosacea. Inom hudvårdsbranschen behandlar vi ofta grad 1 och 2 med fina resultat. Vid grad 3 och 4 rekommenderar vi att uppsöka läkare för medicinsk behandling och laser.

Vad kan trigga i gång en rosacea?

Hur vanligt är det med rosacea?
Rosacea är en av de vanligaste hudsjukdomarna som hudläkare behandlar. Det drabbar cirka 5-10% av befolkningen och är vanligast hos kvinnor mellan 20-50 år. 30-40% av de som får rosacea har en nära släkting som har hudsjukdomen.

Rosacea grad 1
Huden har en tendens till att rodna lätt. Man kan även ha en varaktig rodnad i de centrala delarna av ansiktet – det vill säga kinderna, näsan och pannan. Rodnaden beror på en inflammation och vidgning av blodkärl som ligger nära hudytan. Då kan små blodkärl på näsan och kinder vidgas och bli synliga brustna blodkärl (så kallade teleangiektasier). Huden kan bli överkänslig och kännas känslig.

Exempel Rosacea grad 1

Hur behandlar man Rosacea grad 1
Målet med behandlingen är att reducera rodnaden i huden och förebygga utbrott. Det är viktigt att hitta faktorer som förvärrar tillståndet och undvika dom.

Rekommendationen är att använda inflammationshämmande ingredienser som Niacinamid (Niactil 4%) och Azelainsyra (Acticlear Gel) som reducerar inflammationer och stärker hudbarriären (översta hudlagret).

Antioxidanter har en bra effekt på Rosacea-hud. Hydractil Normalizer skyddar och stärker huden mot UV-strålar och fria radikaler. Den motverkar ojämn hudton, verkar lugnande, stärker och motverkar spruckna blodkärl och rodnad.

Rekommenderad behandling hos läkare
Laserbehandling/kärllaser är väldigt effektivt för att reducera rodnad och synliga blodkärl.

Rosacea grad 2
Förutom rodnad och brustna blodkärl så kan man få finn-liknande och upphöjda utslag där man har rodnaden. Vissa upplever få utslag medan andra kan få fler utslag och svullnad på området. Utslagen som kan se ut som finnar beror inte på talgproduktionen, som akne orsakas av.

Exempel Rosacea grad 2

Behandling av Rosacea grad 2
Målet med behandlingen är att motverka rodnad, utslag och knottror i huden. De flesta med Rosacea grad 2 behöver inte ha en känslig hud. Därför är det viktigt att hitta triggande faktorer och undvika dom.

Acticlear Gel innehåller Azeloglycine som har en positiv effekt på rosacea grad 2. Ingrediensen verkar inflammationshämmande och motverkar bakterier i huden som framkallar utbrott. Vissa kan känna en lätt irritation av produkten till en början men det går över efter invänjningsfasen.

Sulfactil innehåller svavel som har bra effekt på tilltäpptheter och har är inflammationshämmande. Använd direkt på utsatta områden. Kan ge en lätt torrhet i början, vi rekommenderar att använda Niactil 4% över Sulfactil.

Rekommenderade läkarbehandlingar
Rozex gel/metronidazole 0.75 %, Tetracyklin och isotretinoin.

Rekommenderade produkter

rosacea

Använd produkter med inflammationshämmande ingredienser

hudprogram

rosacea

Morgen:
1. Face Foam Cleanser
2. Face Formula
3. Nova Cream SPF 30+

Kveld:
1. Face Foam Cleanser
2. SOS Paste (tunt lager på drabbade områden)
3. Face Formula
3. Balancing Hydration Cream