hudtilLstånd

hyper-pigmentering

Pigmentfläckar är vanliga hudförändringar som visar sig som mörka fläckar och förekommer främst på solexponerade områden som ansiktet, händer och armar.

Det finns olika grader av hyperpigmenteringar, de mest vanliga är Melasma och skador från solen med varierande allvarlighetsgrad som pigmenteringar.

Det behövs ofta en långvarig behandling då det vanligtvis beror på hormonell obalans och att gamla solskador kan vara djupliggande..

Vad kännetecknar melasma?
Typiskt för melasma är en symmetrisk brun hyperpigmentering i ansiktet. Oftast påverkas kinderna, överläppen och pannan. För de flesta blir melasman mer synlig under sommaren vid solexponering och mindre synlig på vintern.

Exempel Melasma

Vad kan trigga melasma?
Orsaken är okänd men en viktig medverkande faktor är solexponering. Andra riskfaktorer för hyperpigmentering är användning av p-piller och hormonspiral. De med mörkare hudtyp drabbas oftare. Melasma under graviditet är vanligt och kallas då kloasma, eller på engelska ”mask of pregnancy”.

Hur behandlar man Melasma?
Det finns ingen behandling som ”botar” tillståndet. Normalt kommer det gradvis att försvinna när man slutar med p-piller eller efter avslutad graviditet men det kan ta tid. Man kan uppnå resultat snabbare om man behandlar huden rätt.
Vanliga behandlande ingredienser är kojicsyra, arbutin, fruktsysror, retinol, azeloglycin och antioxidanter, då dom har en blekande effekt och normaliserar utsöndringen av färgämnet som ligger i epidermis.

Hyperpigmenteringar
Leverfläckar eller solfläckar kallas på fackspråk för Solar Lentigo. Det är en pigmentfläck som beror på solexponering och förekomsten av dessa ökar med åldern. Det finns en ärftlig komponent att ta hänsyn till för tendensen till att få pigmenteringar.

Leverfläckar är vanligast i ansiktet, vid tinningen, på bröstet och baksidan av händerna. Orsaken är en uppsamling av färgämnet melanin som klumpar ihop sig för att skydda mot att bränna sig i solen. Det visar sig som ljusbruna till mörka pigmentfläckar.

Vad kännetecknar hyperpigmenteringar?
Solskador är vanligast i ansiktet, vid tinningen, på bröst och baksida av händer. Orsaken är en uppsamling av färgämnet i huden (melanin). Det klumpar ihop sig och är kroppens försvar för att skydda mot att bränna sig i solen. Pigmentfläckarna kan vara både ljus- och mörkbruna.

Hur vanligt är det med hyperpigmenteringar?
I USA finns Solar Lentigo hos över 90% av ljushyade över 60 år och hos 20% av ljushyade under 35 år. Förekomsten har ökat i alla delar av välden efter att det blivit vanligare att sola året runt (i solarium och med utlandsresor).

I första stegen måste man se till att få rätt diagnos, och kolla så att det inte finns några cellförändringar. Åldersfläckar i sig själva är inte farliga, och ett kosmetiskt problem.

Hur behandlar man hyperpigmenteringar?
Det viktigaste är att använda solkräm och skydda sig från att bränna sig i solen regelbundet, speciellt mitt på dagen när UV-strålningen är som starkas. Behandlande krämer med kojic syra, retinol och antioxidanter har både uppljusande och förebyggande egenskaper. Retinext-produkterna, glyactil pads, acticlear eventone serum rekommenderas tillsammans med niactil 4% och solskyddsfaktor.
De med fetare hud kommer få en bättre effekt med Acticlear gel i stället för Acticlear eventone serum.

Salongsbehandlingar med kemisk peeling kommer göra så du ser snabbare resultat i kombination med hemmaprodukterna.

hudprogram

hyperpigmentering

Morgon:
1. Niactil Cleanser
2. Ceactil Everyday Serum
3. Niactil 4%
4. Ultradefense SPF 30

Kväll:
1. Niactil Cleanser
2. Glyactil Pads (2-4 x uker)
3. Retinext Advanced Serum
4. Niactil Advanced Pro

Se alla produkter