hudtillstånd

ÅldrAnde hud

De vanligaste tecknen på åldrande hud är synliga rynkor, slappare och grövre hud. Huden upplevs torrare och känsligare.

Åldringsprocessen är naturlig och något som händer oss alla. Den påverkas av både inre och yttre faktorer.

När börjar man åldras?
Åldersprocessen börjar redan vid 25 års ålder. Men tecken på åldrande visar sig ofta senare och kan delas in i fyra olika faser. Den första fasen börjar vid 30-årsåldern den andra vid 40-50årsåldern den tredje vid 60-70årsåldern och den sista fasen kommer vid 80-90årsåldern.

De olika faserna har ökade grader av minskad cellaktivitet och det uppkommer fler och fler synliga ålderstecken vart 10:e år.

Vad kan påskynda åldrandet?
Vi skiljer på yttre och inre faktorer som påskyndar åldrande. Vanliga ålderstecken uppstår genom yttre påfrestningar till exempel UV-skador som utgör 80-90% av förtidigt åldrande.

Andra faktorer som påskyndar åldrande är; för lite sömn, stress, dålig kosthållning, för lite motion, alkohol, rökning, föroreningar, sjukdomar och mediciner.

Inre faktorer som hormoner och genetik kommer vara olika från person till person. Vissa upplever hormonella förändringar i 40-årsåldern och kommer också få ålderstecken tidigare än de som kommer senare in i klimakteriet.

Hormonförändringar kan också leda till tilltäpptheter i huden och mer hårväxt.

Vad kännetecknar en åldrande hud?
Försämrad elasticitet, ojämn pigmentering, rynkor. Slappare hud på hals, dekolletage och ovansidan av händerna är ofta det mest synliga ålderstecknen.

Exempel åldrande hud

Tunnare och mer glåmig hud
Överhuden förnyar sig varje månad när vi är unga. När vi blir äldre bildas inte nya hudceller lika snabbt och det yttre lagret av huden blir tunnare. Det leder till en ansamling av döda hudceller och huden kan se blekare och glåmigare ut – det är ett typiskt ålderstecken.

Försämrad spänst och elasticitet
Elastin gör huden elastisk medan kollagen håller ihop huden. Med åldern minskar produktionen av både elastin och kollagen, det leder till att nätverket av trådar som håller ihop huden blir mindre tätt. Det kan göra att huden blir slappare och grövre. 

Du kan enkelt testa på dig själv genom att nypa huden. Om huden är ung och elastisk faller den snabbt tillbaka på plats, är du äldre kan det ta några sekunder.

Försämrad fukthalt i huden
Hudens förmåga att behålla fukt försämras. Det mellersta hudlagret (dermis) består av bland annat hyaluronsyra, en sockerprodukt som spelar en stor roll för hudens förmåga att binda vatten.
När vi blir äldre minskar mängden hyaluronsyra vilket gör att huden blir torrare och ser mindre fyllig ut.

Ojämnt pigment och grövre hud
UV-strålarna från solen bryter ned kollagenet (ett protein som stöttar bindväven och håller huden elastisk och stark) i huden. Överdriven solexponering ökar framkomsten av pigmentfläckar och rynkor men också risken för cellförändringar och cancer.

Hur behandlas en åldrande hud?
Det mest effektiva är att börja med förebyggande åtgärder redan i ung ålder. Solljus påskyndar åldersprocessen avsevärt genom att bryta ner kollagenet i huden och de flesta rynkor är faktiskt ett resultat av sol och inte ålder.

Undvik för lång solexponering och använd alltid solskydd under dagtid, året runt. Det är aldrig försent att börja med det.

Ha bra hudvårdsrutiner både morgon och kväll och tänk att långsiktiga mål ger bäst resultat.

Livsstil påverkar också huden. Undvik faktorer som främjar stress och inflammationer i huden.

Unna dig regelbunden behandling på salong för att påskynda resultatet av dina hemmaprodukter. Vi rekommenderar vår kemiska peeling Anti-age om du vill förebygga och motverka ålderstecken.

Använd aktiva ingredienser som ger mycket vård och fukt. Fruktsyror hjälper huden att stöta bort döda hudceller, är lystergivande och ger en slätare hudyta. Applicera aktiva ingredienser dagligen tillexempel retinoider och antioxidanter som har reparerande och skyddande effekt och använd solskydd dagligen.

Vi rekommenderar
Rengör huden dagligen med en mild rengöring och använd regelbundet en peeling (någon av våra glyactil produkter) som främjar hudförnyelse. Retinext-produkterna innehåller retinoider och Ceactil Everyday innehåller antioxidanter som bör vara med i en daglig hudvårdsrutin mot åldrande. Skydda huden mot UV-strålar (med Hydractil Daily Defense 15, Ultradefense 30 eller 50) det är viktigt för att förebygga och motverka ålderstecken.

hudprogram

ÅldrAnde hud

Morgon:
1. Hydractil Gentle Cleanser
2. Ceactil Advanced Serum
3. Niactil 4%
4. Hydractil Daily Defense SPF 15

Kväll:
1. Hydractil Gentle Cleanser