Ämne

Varför ska man använda solskydd varje dag?

Dom flesta är bra på att använda solskydd när dom vistas i solen, men visste du att solskador även kan framkallas utan direkt solljus?

Därför borde det inte vara en fråga om du ska använda solskydd, utan mer hur solskyddet ska användas för att uppnå bästa möjliga skydd.

Är du en av dom som bara använder solskydd när du är i solen? Läser du ofta att solskydd ska användas varje dag men har inte förstått varför? 

Solskyddsfaktor 15

Solskyddsfaktor 15 skyddar 93,3% mot att du bränner dig. Daglig användning av SPF 15 kan motverka skador som framkommer av solen. Den kommer också förebygga tecken på för tidigt åldrande som rynkor, slapp hud och pigmenteringar.

Solskyddsfaktor 30

Solskyddsfaktor 30 skyddar 97% mot att du bränner dig. Det räknas ut beroende på hur länge du kan vistas i solen utan att bli röd. Huden är mer solkänslig efter vinterhalvåret när den inte är van vid sol och har mindre aktivt pigment.
Blir huden normalt röd/bränd efter 10 minuter utan solskydd, kommer en faktor skydda 10minuter x SPF30 = 300 minuter. Det betyder att huden är skyddad i 5 timmar.

Solskyddsfaktor 50

Solskyddsfaktor 50 skyddar 98% mot att du bränner dig och rekommenderas för de som har en känslig, pigmenterad eller åldrande hud. Den ger alltså inte ett 100% skydd och man ska vara uppmärksammad på att en SPF som inte appliceras i rätt mängd eller ofta nog ger ett halverat skydd. Vid långvarig solexponering eller bad bör man återapplicera solskyddet varannan timme.

Mängden kräm utgör styrkan!

För att ett solskydd ska ge det skyddet som det utger sig för så måste det appliceras i rätt mängd.Det finns några kom-ihåg regler på hur mycket solskydd du behöver. Studier visar att de flesta använder 25% – 75% mindre solskyddskräm än det som rekommenderas och får därför inte ett lika bra skydd.

För att hitta rätt mängd solskydd kan du tänka 2 teskedars mängd för ansiktet och halsen. En bra ”måttstock” här är att mäta upp solskyddet i två streck på ditt pekfinger och långfinger. Det är ungefär samma mängd som två teskedar.

Kom även ihåg att applicera solskydd 30 minuter innan du går ut i solen så att krämen kan absorberas innan solexponering. Då får du ett starkare skydd!

Påskerbjudande: Få en Niactil 4% 30 ml som gåva!

Daglig exponering av UV-strålar främjar skador och reducerar hudens förmåga att reparera sig. Använd alltid en dagkräm med skyddande ingredienser och högre solskyddsfaktor när huden exponeras för mycket sol.

Dela denna artikel