Ämne

Varför peeling är en viktig del av din hudvårdsrutin

När du peelar huden avlägsnas de döda hudcellerna och ger plats för nya fräscha celler. Det ger en renare hud med mer fukt, lyster och jämnare och slätare hudyta.

Vad gör döda hudceller med huden?
En ung och produktiv hud stöter bort döda hudceller varje månad, men hudens förmåga att förnya sig saktar av redan i 25 års åldern, och ju äldre vi blir desto långsammare går processen.

Även om du inte kan se det med blotta ögat så kan det få huden att se livlös, grov och ojämn ut. De döda hudcellerna klibbar sig också som lim på porerna och kan därför leda till tilltäpptheter och inflammationer.

Främjar bättre upptag av ingredienser
Ett tjockare lager av döda hudceller kan också reducera hudens förmåga att producera fukt och blockerar ingredienser från att absorberas in i huden, vilket leder till att produkterna du använder inte blir lika verksamma.

Det samma gäller smink och foundation som används för att få jämnare hudstrucktur. Det blir inte så ojämn och kan krackelera om huden har flera lager med mikroskopiska döda hudceller. 

Hur peelar man huden?
När det gäller peeling finns det tre huvudmetoder: 

 1. Fysisk peeling – mekanisk med korn som masseras in med cirkulerande rörelser
 2. Kemisk peeling – fruksyror sveps över huden och löser upp limmet som håller kvar de döda hudcellerna
 3. Enzym peeling – naturliga enzymer som verkar på samma sätt som kemisk peeling men jobbar mer ytligt och är mildare

KEMISKA peelingar ses som «Golden Child» inom peelingar. Kemisk låter kanske inte så milt, men i stället för mekanisk kraft används syror som löser upp limmet som håller ihop de döda hudcellerna. Det ger en djupare och med skonsam peeling genom att flera lager av döda hudceller lossnar och stöts bort. 

Vi på Elixir Cosmeceuticals har valt att använda kemiska peelingar i vår serie eftersom dom är både effektiva och skonsamma och passar för de allra flesta hudtyper.

Vilken kemisk peeling passar bäst för din hud?
Kemiska peelingar finns i olika former och styrkor och bör anpassas efter ditt hudtillstånd.

Det två vanligaste kemiska peelingarna är Alpha Hydroxy Acid (AHA) och Beta Hydroxy Acid (BHA). Dom har olika egenskaper och passar därför för olika hudtyper:

AHA-syror passar bäst för:
Normal, torr, åldrande, pigmenterad eller grov hud.

Alpha Hydroxy Acid (AHA) är vattenlösliga, det innebär att de peelar överhuden och drar till sig fukt som främjar bättre fukthalt i huden. De är också superhjältar på att ta bort döda hudceller och ger en jämnare och slätare hud vid regelbunden användning. AHA finns i flera olika former, dom vi använder i vår serie är mandelsyra, glykoslsyra och PHA-syra.

Om du har känslig hud eller aldrig har använt fruktsyror innan så rekommenderas det att börja med mandelsyra eller PHA-syra. De finns i Acticlear Foam Cleanser och Niactil Advanced PRO.

Om huden är “normal” utan känslighet kan du använda favoriten glykolsyra. Dom går djupare ned i huden och är de mest effektiva av AHA-syrorna. De finns i Glyactil Smoothing Cream, Glyactil Pads i olika koncentrationer (10 och 20%) och i Glyactil Body Lotion.

BHA-syror passar bäst för:
Fet, tilltäppt, känslig eller hud med rodnad

Beta Hydroxy Acid (BHA) är oljeupplösliga, det betyder att de reducerar talg och tar bort överblivet talg från porerna. De är också inflammationshämmande och antibakteriella. BHA-syror är en favoritbehandling för de med finnar, inflammationer och fet hud. Salicylsyra, en BHA-syra, finns i våra Acticlear Pads och Sulfactil Cleanser.

4 bra anledningar till att peela huden:

 1. Motverkar fina linjer och grov hud:
  Peeling främjar hudens förmåga att stöta bort gamla hudceller snabbare och ger en slätare och jämnare hudyta. Du kan jämföra det med att putsa och slipa en bänkskiva med sandpapper för att ge den slätare och jämnare finish.
 2. Motverkar tilltäpptheter och förminskar porerna
  Döda hudceller klibbar sig fast till porerna och stänger inne talg i hårsäcken. Det kan över längre tid leda till uppsamlingar av talg. Akne-bakterien lever av hudfett som det finns mycket av i döda hudceller. Genom att ta bort uppsamlingar, som sätter sig som en propp i porerna, blir det mindre talgansamlingar och porerna drar sig samman och blir mindre.
 3. Främjar bättre fukthalt i huden
  Fruktsyror stimulerar kollagenproduktionen och ger mer fukt, spänst och fyllighet till huden. Aktiva- ingredienser går också in mer och huden upptagningsförmåga förbättras när de döda hudcellerna inte blockerar.
 4. Jämnar ut hudtonen
  Keratinocyter bär med sig färgämnet melanin till överhuden för att skydda huden mot UV-strålar. Vid solexponering blir färgämnet simulerat och det producerar mer melanin. Genom att avlägsna döda hudceller tas också lite av det överproducerade färgämnet bort vilket leder till en jämnare hudton.

Rekommenderad användning:
Det är viktigt att anpassa peelingen efter hudtillståndet. Vissa kan använda milda syror varje dag medans andra bara klarar det 2-4 gånger i veckan. Börja alltid gradvis för att öka efter behov och tolerans.

Använd varannan eller var tredje natt på ren, torr hud och vänta i någon minut innan du lägger på resten av kvällsrutinen.

Peeling i krämform är mildare än peeling pads och kommer därför vara ett bättre alternativ för de som behöver en mildare och snällare peeling

Hilsen Team-Elixir

Dela denna artikel