Ämne

Varför är acne så vanligt?

Acne eller oren hud är den mest vanliga hudsjukdomen runt om i världen.

Acne eller oren hud är den mest vanliga hudsjukdomen runt om i världen.

Det är mest vanligt att ha denna hudsjukdom i tonåren och fram till tidig vuxen ålder. Man har uppskattat att 80% av befolkningen mellan 11 och 30 år får acneutbrott.

Varför får vi Acne?
Orsaken till akne är okänd och det finns för närvarande inget botemedel mot hudproblemet, men läkare tror att det kan vara olika saker som påverkar att man får acne:

  1. Hormonella förändringar i tonåren kan påverka talgupptaget i talgsäcken
  2. Hormonella förändringar på grund av graviditet
  3. Att man börjar eller slutar använda p-piller
  4. Ärftliga faktorer
  5. Vissa typer av medicinering
  6. Fet make-up eller hudkräm

Hur ska personer med acne ta hand om sin hud?

  1. Rengör alltid huden med rengöring morgon och kväll. Att skrubba och tvätta med uttorkande produkter gör inte huden bättre.
  2. Undvik att ta för mycket på huden. Att tillexempel klämma på huden kan leda till mer bakterier, inflammationer, ärrbildningar och pigmentfläckar.
  3. Undvik att ha hår eller kläder som täcker ditt ansikte.
  4. Använd professionella produkter som passar ditt hudtillstånd och undvik produkter som täpper igen porerna.

Motverkar sol och solarium acne?
Många upplever att fet och oren hud blir bättre av solen. Det är sant att solen till viss del torkar ut huden och kan få den att se bättre ut och dämpa synligheten av utbrott med en solkysst hudton. Sanning är dock att solen är hudens värsta fiende, förutom att det är en viktigt D-vitamin källa. Forskning har visat att det räcker med 10 minuter av daglig exponering i solljus, för att täcka vårt D-vitaminbehov. Det är viktigt för oss att få tillräckligt med D-vitamin, men vi vet också att solen främjar inflammation i huden samt frigör fria radikaler som bryter ner cellerna. 90% av skador som uppstår i huden kommer från UV-strålar. För en långsiktigt frisk, sund och vacker hud behövs professionella behandlingar och inte någon överdrivning solning. Att använda solarium mot acneproblem kan ge en positiv effekt snabbt, men skapar ofta ett värre hudtillstånd på sikt.

Motverkar produkter acne?
Vissa acneproblem kan lösas med enkla medel. En fet T-Zone med talg och finnar, utan inflammationer kan bli bättre av professionella behandlingar med aktiva ingredienser som verkar talgreglerande, dämpar inflammation och tar bort döda hudceller.

Om man har större problem så kan man vara tvungen att ta till invärtes behandling i tablettform och receptbelagda krämer.

Hudprogram: Mot oren hud
Detta hudprogram riktar sig mot en fet och oren hud och innehåller ingredienser som tar bort döda hudceller och absorberar fett.

hudprogram_6_nyv

Orsaken till alla acneproblem är en förhöjd talproduktion, därför är det viktigt att använda ingredienser som både tar bort ”proppen” som bildats i porerna (döda hudceller) och blockerar talg i hårfollikeln samt ingredienser som extraherar överskott av talg.

Detta kommer förhindra att det blir kvar gammalt och bakteriellt talg i hårfollikeln. Hudprogrammet innehåller krämer som värkar antiinflammatoriskt, lugnande och fuktgivande utan att täppa till porerna.

Läs mer om Hudprogram: Mot oren hud här.

Hudprogram: Ungdom
Detta är ett hudprogram är för dig med tidiga pubertetsproblem, lättare acneutbrott och känslighud.
läs mer om Hudprogram: Ungdom här.

hudprogram_ungdom

Dela denna artikel