Ämne

Vad betyder hudens olika faser i livet?

Vad betyder hudens olika faser i livet?

Har du någon gång funderat på vad hudens olika faser betyder och innebär? Vi har alla upplevt perioder då huden upplevs oförutsägbar. Plötsliga utslag till livlös och grov hud kan påverka oss alla på olika sätt. Men även om hudens tillstånd kan variera, har den ett helt förutsägbart sätt att förnya cellerna på varje månad, från födseln till ålderdomen.

Genom denna programmerade hudförnyelse kan huden ha olika tillstånd som sensitiviserad, grov, livlös och oren hud. Dessa hudcykler kan variera, men följer oss i stort sett genom hela livet.

För att hjälpa dig att förstå vad som sker i varje fas av livet, har vi delat in hudens utveckling i 5 huvudavsnitt:

  1. Nyfött/barn hud
  2. Pubertets hud
  3. Ung vuxen hud
  4. Vuxen hud
  5. Äldre vuxen hud

Låt oss ta en närmre titt på vad varje fas betyder för just din hud:

#1 fas – Fostertiden och barndomen (0-11 år)
Nyfödd hud är 20 – 30 % tunnare än en vuxen hud. Även om den har samma antal lager, är varje lager betydligt tunnare, något som gör den väldigt skör och känslig mot yttre påverkan. Runt 4-års åldern har hud, hår, naglar och körtlar blivtit mer utvecklade. Huden är fortsatt tunnare och har mindre pigment än en vuxen hud.

Eftersom skyddsmekanismerna är mindre utvecklade, är barnhuden speciellt känslig för UV-strålar. Vid 12-års åldern har strukturen och funktionen utvecklat sig till att bli mer vuxen.

#2 fas – Puberteten (12-19 år)
Hormonella förändringar kan orsaka tillfälliga hudutslag i huden. De hormonella förändringarna i puberteten kan vara utmanande – speciellt på utsatta områden som ansikte, skuldror, dekolletage och rygg. Ökad talgproduktion och döda hudceller kan leda till att huden blir fet, oren och inflammationer kan uppstå. 

Det här tillståndet försvinner vanligtvis när tonårsperioden är över, men för en del, speciellt kvinnor kan det kvarstå och leda till akne långt upp i vuxen ålder.

#3 fas – Ung vuxen (20-30 år)
De första ålderstecknen sker i mitten av 20-års åldern. Genetik, livsstil och miljö är bidragande faktorer för hur tidigt dessa förändringar börjar ses, men normalt kan de första tecknen visas i form av fina linjer i 25 års åldern.

Huden blir gradvis tunnare, och det minskar hudens barriärfunktion. Sämre cellaktivitet reducerar de skyddande mekanismerna mot dagliga UV-skador, föroreningar och stress.

Detta leder till nedbrytning av kollagen och elastin som är viktiga faktorer för fasthet och elasticitet i huden, dessa minskar med 1% om året, trots detta är huden under denna fas i sin bästa vuxna ålder.

Typiska ålderstecken i 20-års åldern.

Huden i 30 års åldern
Mitt i livet blir huden mer mogen. Då reduceras fuktnivå och elasticitet, och det uppstår flera linjer och rynkor. Vid den här tidspunkten är hudens elasticitet reducerad med 5 %.

Typiska ålderstecken i 30-års åldern

#4 fas – Vuxen (40- 50 år)
Bindväv mellan epidermis (överhud) och dermis (underhud) tappar fästet och kan inte producera fukt i samma grad som tidigare. Även mikrocirkulation försämras, vilket leder till att näringsutbytet till epidermis reduceras. Det ger en ännu tunnare hud, mindre volym och elasticiteten reduceras med ca 10 %, detta är vanliga tecken i klimakteriet. Reducerad blodcirkulation leder även till mindre lyster och det kan lättare ske att kapillärer brister i huden.

Typiska ålderstecken i 40-50 års åldern

Ålder och genetik spelar in, men också konsekvenserna av livsstil blir mer synliga i form av spruckna blodkärl, grövre hud, rynkor, torrhetslinjer, stora porer och pigmentfläckar.

#5 fas –  Äldre vuxen (60-70 år)
Hudens naturliga förmåga till att producera fettämnen i kombination med nedgång av hyaluronsyra- och kollagen resulterar i torrhet, dehydrering och djupare rynkor. Hudens förmåga att reparera sig reduceras och den blir gradvis tunnare, något som leder till förlust av elasticitet. Hudinfektioner kan öka på grund av nedsatt immunförsvar, något som gör den mer utsatt för en försvagad hudbarriär med inflammationer, irritationer och torrhet som följd. Alla dessa förändringar leder till ökad solkänslighet och fler pigmentfläckar.

Typiska ålderstecken i 60-70 års åldern

Vad har vi kvar då?
Uppsummerat – Livet är en resa som består av olika faser, och varje fas ger oss nya utmaningar och upplevelser. Vi ser vad som sker med huden genom livet, och vilka utmaningar och förändringar som kan uppstå. Vi har också tagit en titt på hur genetik, livsstil och miljö påverkar hudens tillstånd och åldringsprocess. Det är avgörande att ta hand om sin hud genom alla faser , och att tillpassa livsstil och hudvårdsrutin efter hudens behov. Med rätt vård och skydd kan vi upprätthålla en sund och strålande hud genom livets alla olika faser.

I slutet av dagen är vi alla på denna livsresa tillsammans, och det är upp till oss alla att stödja varandra, fira våra olikheter och anamma de olika faser som kommer.

IT’S JUST  A PHASE:)

Dela denna artikel