Ämne

Så viktiga är antioxidanterna för oss

Det är mycket snack om antioxidanter och hur viktiga dom är. Men vad exakt är…

Det är mycket snack om antioxidanter och hur viktiga dom är. Men vad exakt är antioxidanter och varför är dom så viktiga för oss?

Vår kropp förvärvar energi och förnyar sig hela tiden genom att förbränna syre från luften omkring oss. I denna naturliga process bildas det också fria radikaler.

Hur skadar fria radikaler huden? 

Oxidativ stress: En form av kemisk obalans i kroppen som innebär att det bildas fria radikaler. Det kan orsaka stora skador på cellerna. I friska celler kommer proteiner med antioxidanteffekt ofarliggöra de fria radikalerna, men vid för höga doser under en längre period kommer cellerna att dö.

I vår moderna livsstil med olika former av yttre stress (så som rökning, miljöskador, strålning, mediciner med mera) kommer kroppen få problem med att ofarliggöra alla de fria radikalerna som skapas. 

Forskning visar att om man utsätts för långvarig oxidativ stress så leder det till inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det kan i sin tur leda till abnormal celldelning och påskynda åldrandet. 

Det finns många olika antioxidanter som tros jobba i nätverk med varandra. Därför är det viktigt med ett brett tillskott av antioxidanter både för invärtes och utvärtes bruk. 

Hur skyddar antioxidanter huden? 
Antioxidanternas uppgift är att neutralisera de fria radikalerna innan de når cellerna och skadar dom. Alla celler utsätts för fria radikaler, men huden är det enda organet som blir utsatt för UV-strålning. 

UV-strålar skapar fria radikaler och kan ändra uppbyggnaden i våra celler genom att skada DNA:t.

Hög solskyddsfaktor kommer inte kunna skydda cellerna till 100%. Antioxidanterna hjälper till att neutralisera de skadliga fria radikalerna innan de når fram till cellerna. 

Antioxidanter skyddar och jobbar förebyggande mot rynkor, ojämn pigmentering, slapp hud och abnormal celldelning. 

Antioxidanter för dagligt skydd: 

Elixir Cosmeceuticals produkter med antioxidanter: 

Låt oss sammanfatta: 

  1. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler och skyddar våra celler från skador.
  2. Med hjälp av antioxidanter kommer huden upprätthålla en bättre cellproduktion och få mindre skador från UV-strålar och på så sätt motverka förtidigt åldrande.
  3. Kombinationen av antioxidanter och solskydd ger maximalt skydd mot UV-skador. 
  4. Använd alltid antioxidanter och solskydd på dagen, speciellt under sommarhalvåret! 
Dela denna artikel