Ingredienser

LESS IS MORE

Många tror att en högre koncentration ger en bättre effekt, men är det verkligen sant?

Många tror att en högre koncentration ger en bättre effekt, men är det verkligen sant? 

Åldrandeprocessen är inget vi kan stoppa, men det finns flera dokumenterade ingredienser som kan stimulera hudcellerna att reparera skador och upprätthålla en mer aktiv cellförnyelse. Ingredienser med den effekten kallar vi för cellkommunicerade ingredienser och de kommer i en vald styrka som vi kallar för koncentration. 

Några av de mest populära cellkommunicerande ingredienserna är retinol, glykolsyror, salicylsyra, L-askorbinsyra (C-vitamin) och niacinamid. 

Populära ingredienser finns det alltid mer studier gjorda på och därför finns mer kunskap om ingrediensen. Det har gjorts väldigt många studier när det kommer till att hitta den bästa koncentrationen av olika ingredienser. 

Vad betyder «en dokumenterad effekt»?
För att dokumentera en ingrediens måste det genomföras en hel del studier. Kliniska studier görs på olika testpersoner genom att lägga en aktiv ingrediens på halva sidan av ansiktet. De börjar med att tas prover och bilder. Bilderna jämförs sedan när det gått angiven tid. Det blir ofta gjort olika studier på flera testkandidater för att kunna mäta olika resultat. 

Det är viktigt att förstå att en dokumenterad ingrediens studeras i en %-skala för att ge bästa verkan, men också för att tolereras av många utan att ge för mycket biverkningar. Därför är det viktigt att sätta sig in i vad de olika studierna har använt för %-styrka, för att ge bästa effekt och tolerans. Det finns leverantörer som marknadsför produkter med starkare %-doser, än det som har dokumenterats i studier, det kan leda till flera biverkningar vid långtidsanvändning. 

Kortsiktig och långsiktig
Studier på ingredienser och koncentrationer är baserat för att ge bästa möjliga verkan och tolerans på kort- och långsikt. Högre styrkor kan i högre grad främja mer irritation och vi ser därför alltid till att använda de styrkorna som är mest studerade för att inte framkalla onödiga reaktioner. 

När man väljer sin hudvård är det viktigt att veta vad produkterna innehåller. Ett vanligt problem är att många överbehandlar huden med för många och för starka ingredienser, i hopp om att se snabbare resultat – tyvärr kan effekten då bli den motsatta. 

Niacinamid
När vi lanserade Niactil 4%, för över 10 år sedan, blev den fort en av våra bästsäljande produkter. Krämgelén innehåller ingrediensen niacinamid, en B3-vitamin, som vi ofta hittar i hudvård och hälsokost. Niacinamid används ofta för att reducera stora porer, akne, rosacea, pigmenteringar och fina linjer. 

Vi förstod fort att Niactil 4% var effektiv på ett skonsamt sätt och att produkten passar för alla hudtillstånd och åldersgrupper. 

Det har gjorts många studier på Niacinamid i % mellan 2,5-5 som visar förbättring när det kommer till ålderstecken, torrhet, orenheter, och pigmenteringar.*

Forskningsteorin är att Niacinamid främjar essentiella biokemiska reaktioner som reparerar skador i huden och upprätthåller en aktiv och normal cellfunktion. Det stimulerar enzymatiska processer som kan reducera eller till och med minska ålderstecken och fördröja åldersrelaterade sjukdomar. 

Vi på Elixir Cosmeceuticals baserar all vår kunskap på bra och erkända studier när vi använder aktiva ingredienser i högre koncentrationer. Vi har därför valt att använda 4% niacinamid i Niactil 4% och i Niactil Advanced Pro, då inga studier visar att högre doser än 5% ger mer eller bättre effekt. Det kan däremot leda till fler biverkningar. 

Vill du ha hjälp med att hitta rätt hudvård? Kontakta oss på instagram @elixircosmeceuticals.se!

Dela denna artikel