Ämne

Lär dig mer om Perioral Dermatit

Perioral Dermatit visar sig som rodnad och finnliknande utbrott lokaliserat runt mun och ögon och förekommer främst hos kvinnor.

Perioral Dermatit visar sig som rodnad och finnliknande utbrott lokaliserat runt mun och ögon och förekommer främst hos kvinnor. 

Utbrotten är främst lokaliserade runt munnen, näsan och ibland även runt ögonen och vid kinderna. 

Perioral dermatit upplevs som små inflammatoriska papler och pustler, oftast ser man en rodnad till början som sedan övergår till små knottor och ibland även blåsor. Det kan även ses som små förhöjningar med fjällande torra och röda partier. 

Orsak
Hudsjukdomen upptäcktes första gången på 1960 talet och man vet fortfarande inte den underliggande orsaken till att den uppkommer. Eftersom det främst är kvinnor som drabbas tror man att hormoner kan vara en trigger. Utbrotten är också mer förekommande runt menstruationstiden. Det har också visat sig att de som använder kortison produkter är mer drabbade av utbrott, det kan bero på ett försvagat immunförsvar i huden.
Vissa upplever även att smink och aktiva behandlingar kan trigga utbrott. Generellt visar det sig att de som har Perioral Dermatit upplever mer utbrott vid stress, sjukdom och intensiv solexponering. 

Behandling
Det rekommenderas ofta antibiotikakurer för att behandla Perioral Dermatit effektivt. Men många vill undvika att äta antibiotika och försöker hitta alternativa behandlingsmetoder.

Genom åren har Elixir Cosmeceuticals sett väldigt fina resultat med Sulfactil Cream. Krämen innehåller koncentrerat svavel som reducerar svamptillväxt i huden som kan vara en utlösande faktor för Perioral Dermatit. Svavel är också känt för sina inflammationsdämpande och antibakteriella egenskaper.

Niactil 4%, som innehåller niacinamide, är en lätt kräm utan fetter som är bra att använda vid torrhet och rubbad hudbarriär. Niactil 4% stärker hudbarriären och hämmar inflammationer och torrhet.

Generellt för någon som drabbats av Perioral Dermatir så är det viktigt att använda milda produkter som inte triggar igång mer irritationer i huden, samt produkter som reducerar inflammationer och stärker hudbarriären. Om du har utbrott, undvik feta krämer och aktiva ingredienser med koncentrerade retionoider och fruktsyror. 

Renates Hudhistoria

Renate (30) tog kontakt med oss och ville ha råd mot sin Perioral Dermatit. Vi rekommenderade henne att testa Sulfactil Cream och Niactil 4%, och hon märkte inom kort tid en hudförbättring. 

Beskriv din hud!
Jag har aldrig haft problem med huden tidigare, den har varit väldigt oproblematisk. Men plötsligt fick jag Perioral Dermatit. Huden blev väldigt röd, öm och inflammerad, och jag upplevde den som väldigt känslig och varm. 

Har du haft bra hudvårdsrutiner tidigare?
Jag skulle nog kunna haft bättre hudvårdsrutiner tidigare. Jag har slavat lite med rengöring av huden och inte gett den nog med vård.

Vad är dina hudvårsrutiner idag?
På morgonen rengör jag huden med Niactil Cleanser, smörjer mig med Niactil 4% och Hydractil Lite Cream när jag behöver lite extra fukt. 

På kvällen rengör jag huden med samma rengöring, smörjer med Sulfactil Cream och Niactil 4%. Ibland byter jag ut Niactil 4% mot Niactil Advanced Pro.

Hur lång tid tog det innan du såg en hudförbättring?
Det tog bara en vecka innan jag märkte skillnad. De första dagarna under invänjningsprocessen kändes det lite värre och sved när jag applicerade produkterna. Innan var huden så känslig att en droppe vatten kunde kännas som att huden brann. Men efter en veckas tid började blåsorna och tilltäpptheterna torka in, huden blev mindre röd och det slutade att svida. Jag hade aldrig trott att jag skulle se skillnad på så kort tid! 

Har du använt några receptbelagda läkemedel i kombination med hemmaprodukterna?
Jag har inte använt några receptbelagda produkter. Min läkare skrev ut en antibiotikakur på 12 veckor när jag fick diagnosen Perioral Dermatit., Men jag valde att prova produkterna från Elixir Cosmeceuticals först, i hopp om att slippa gå på en antibiotikakur. Produkterna fungerade så bra att jag slapp hämta ut antibiotikakuren. Det är jag väldigt glad för!

Vilken är din favoritprodukt?
Jag älskar både Sulfactil Cream och Niactil 4%! De är mina absoluta favoriter som jag inte klarar mig utan!

Dela denna artikel