Ingredienser

Vad händer med huden när den åldras?

En ung och frisk hud består av 80% kollagen, men kollagenproduktionen reduceras redan i 25 års ålder och fortsätter att reduceras resten av livet

En ung och frisk hud består av 80% kollagen, men kollagenproduktionen reduceras redan i  25 års ålder och fortsätter att reduceras resten av livet. Det förskjuter kollagen balansen och  bryter ner mer kollagen än kroppen producerar naturligt.

Yttre påverkan såsom UV strålning, rökning, föroreningar och obalanserad kost kan också skifta kroppens kollagen balans och bidra till tecken på åldrande såsom förlust av elasticitet och bildandet av rynkor och torr hud uppstår.

Förlust av elasticitet som rynkor, slapp hud på halsen, bröstet och ovansidan av händerna är ofta det mest slående ålderstecken.

Fibroblastceller är det första steget till bildandet av bindväv (kollagen och elastin) och kallas produktionsceller. Bindväv är viktigt för att hålla ihop organen tillsammans och detta finns överallt i vår kropp; i dermis och i underhudens vävnad, omkring blodkärl och nerver, senor, ligament och kapslar.

Kollagenfibrer utgör majoriteten av bindväven i dermis (läderhuden) där de bildar en stabil ram som stöder och upprätthåller huden och ger en slät och smidig yta. Kollagenfibrer har också en mycket stor förmåga att binda vatten, vilket bidrar till att ge huden fyllighet och jämnhet. Samtidigt håller kollagenfibrerna huden elastisk och fast.

För att bibehålla en frisk hud måste cellerna ha rätt näring. Vi kan jämföra kroppen med en bil. Den måste ha bränsle (mat), olja (flytande), service och polering (behandling och krämer). Lacken måste som huden tvättas, poleras och repareras för att skina och inte ser tråkig och trött ut. Försummar vi detta försämrar vi kvaliteten, livslängden och utseende. Regelbundet underhåll ger resultat inom alla områden.

Enkla livs regler för att förebygga och upprätthålla god cellproduktion:

Att underhålla och reparera de skador som vi har tillfogat på huden, bör vi alltid ha ett hudprogram bestående av: dagligen solskydd, antioxidanter, glykolsyra, reparerande enzymer, retinol och vitamin A-syra.

Dela denna artikel