Ämne

Hudproblem för ungdomar

Många av oss upplever oren hud och kvisslor i ungdomsåren. Detta ser vi kan påverka vår självbild och kan ha påverkan på det sociala livet.

Många av oss upplever oren hud och kvisslor i ungdomsåren. Detta ser vi kan påverka vår självbild och kan ha påverkan på det sociala livet.

Det är lika vanligt med oren hud och kvisslor hos tjejer som killar under ungdomsåren. I åldern 17–19 är man som mest utsatt för detta och brukar avta vid 25-års åldern.

Cirka 80% av alla tonåringar som drabbas av en oren hud och 14% av dessa söker hjälp hos allmänläkare för deras problem. En liten andel, närmare 0,3% söker efter specialiserad hudläkare för att få hjälp, om problemen har varit långvariga och besvärliga. Det betyder att den störta delen av dom som har orden hud vänder sig till apotek och eller hudvårdssalonger.

När börjar huden att ändra sig i ungdomsåren?
Pubertetsförändringar hos tjejer som påverkar ökningen av svaga könshormoner börjar innan den ”verkliga” puberteten börjar. Detta kan leda till en fetare hud med kvisslor, förändra svettlukten och könshår. Denna förändringen kan starta redan vid 7-8års ålder och är grunden till utvecklig av acne.

När det blir förändringar i talgkörteln, med ökning av talg och keratin leder det till tilltäppta porer och inflammationer.

Hur kan vi förebygga och behandla ungdoms hud?
Acne är ärftligt, så har mamman eller pappan haft acne i tonåren är det stor chans att barnet också kan få det.

Det är viktigt att förebygga och ta tag i problemet tidigt. Dem flesta börjar att behandla huden när problemet redan har uppstått, och när orenheterna bryter ut så har huden redan varit i en förändring länge. Som mamma och hudterapeut började mina tre barn med förebyggande hemmabehandlingar i enkla steg innan puberteten blomstrade ut.

Kom ihåg! Det är enklare att förebygga än att reparera, så starta hellre med att behandla huden förtidigt än försent!

Det finns ingen kur mot Acne
Det finns dessvärre inte någon behandling som värkar lika bra på alla acneproblem, men studier har lärt oss att det ofta är synergi av flera behandlingar som ger det bästa resultatet.

Elixir Cosmeceuticals rekommenderar starkt att man uppsöker en hudläkare om huden gör ont, har rodnad och är smärtsam. Hormoner styr väldigt mycket och det måste oftast behandlas invärtes och utvärtes parallellt. Går du för länge med mycket acneproblem kan det bli ett problem med permanenta ärrbildningar.

v04 

Våra tips för ungdomar som kämpar med huden:

1. Tvätta/cleanser
det viktigaste i puberteten är att både förebygga och behandla pormaskar.

För att förebygga pormaskar bör man alltid använda en rengöring/cleanser för att avlägsna döda hudceller, fett, smuts, smink och föroreningar. Man bör tvätta huden både morgon och kväll.

2. Acne Pads – små och stora utbrott
Nästa steg blir att använda produkter som hjälper huden med att ta bort döda hudceller. Keratinocyter (döda hudceller) avlägsnas oftast inte i den takt det borde på en acne-hud, utan behöver hjälp med att få borta de dessa celler att det inte fastnar i porerna, så det blir som en propp som täpper till hårsäckskanalen.

Vi rekommenderar att använda acne-pads 2-3 gånger i veckan vid små utbrott och dagligen för de med större utbrott. Dessa innehåller Salicylsyra och glykolsyra som hjälper av avlägsna döda hudceller och värkar antibakteriellt. Salicylsyra dämpar även inflammationer och absorberar överskott av talg (fettet) i porerna.

3. Kräm/gel – små utbrott

Det finns flera ingredienser som hjälper att normalisera cellförnyelsen. På en ung hud med små porer räcker det ofta med att använda produkterna som är lite snällare och mildare. Vi börjar ofta med Niactil 4% som innehåller niacinamid ( vitamin B3) och lite salicylsyra som både reglerar talgproduktionen och jobbar antiinflammatoriskt.

4. Kräm/gel – större utbrott
En ungdoms hud med mer utbrott och inflammation behöver Azelainsyra (som finns i Acticlear) som är bra för för acne-bakterierna, tar bort döda hudceller och dämpar rodnad.

Vi rekommenderar att de som har större utbrott i huden använder Acne Pads i kombination med Acticlear och Niactil 4%.

5. Kräm/gel för ärr och fetare hud
Retinol/A-vitmainsyra (retinoider)är en mycket fördelaktig för dem som har en fetare hud med pormaskar. Retinext Anti-Agning Gel innehåller koncentrerad retinol.

De flesta blir bättre i huden efter att ha behandlat den med retinoider,. Retinoider påverkar mikrokomedoner (minipormaskar) som är förstadiet till alla acneproblem och kombineras väl tillsammans med Niactil.

Elixir Cosmeceuticals har satt ihop ett eget hudprogram som är framtaget för ungdomar. Läs mer om vårt Hudprogram: Ungdom här.

 

Dela denna artikel