Ämne

Allt du behöver veta om peeling

När du peelar huden avlägsnas de döda hudcellerna och ger plats till nya fräscha och sunda hudceller. 

När du peelar huden avlägsnas de döda hudcellerna och ger plats till nya fräscha och sunda hudceller. 

En ung och produktiv hud stöter bort döda hudceller varje månad, men desto äldre vi blir desto långsammare går processen. 

Även om det inte är synligt med blotta ögat så kan det få huden att se glåmig, grov och ojämn ut. De döda hudcellerna klibbar sig som lim till porerna och kan därför leda till tilltäpptheter och pormaskar. 

Döda hudceller kan också reducera hudens förmåga att producera fukt och blockerar ingredienser från att absorbera djupt ned i huden. 

Det gör att produkterna inte ger samma effekt. 

Det finns 3 olika huvudmetoder när det kommer till peeling: 

  1. Fysisk peeling – kräm med korn som masseras in med cirkulerande rörelser och tvättas av. 
  2. Kemisk peeling – fruktsyror som appliceras på huden och löser upp limmet mellan levande och döda hudceller. Kan användas i kräm, gel eller som pads. Ska inte tvättas av. 
  3. Enzym peeling – naturliga enzymer som bland annat finns i ananas och papaya och löser upp bindningen mellan döda och levande hudceller. Förekommer ofta i ansiktsmasker som tvättas eller rubbas av. 

En kemisk peeling låter kanske inte så snällt för huden, men den ger en djupare och mer skonsam peeling genom att flera lager av döda hudceller lossnar och stöts bort.

Därför har vi valt att använda kemisk peeling i vår serie, en skonsam men effektiv peeling som passar de allra flesta hudtyperna. 

Vad passar för dig?
Kemiska peelingar finns i olika former och styrkor och ska anpassat efter ditt hudtillstånd. 

Det finns 2 olika kemiska peelingar: 
– Alfa Hydroxy syra (AHA)
– Beta Hydroxy syra (BHA)

AHA-syror passar för normal, torr, åldrande, pigmenterad och grov hud.  
Alpha Hydroxy syror (AHA) är vattenlösliga, det innebär att de peelar överhuden och drar åt sig fukt vilket gör att den ger mer fukt.

AHA-syror är bra på att avlägsna döda hudceller och ger en jämnare och slätare hud vid regelbunden användning. AHA-syror finns i flera former, och i vår serie har vi PHA-syra, Mandelsyra och Glykolsyra. 

Om du har en känslig hud eller aldrig har använt fruktsyror tidigare så rekommenderas det att börja med Mandelsyra eller PHA-syra. Som finns i Acticlear Foam Cleanser och Niactil Advanced PRO.

Om du har en normal hud, utan känslighet, kan du testa glykolsyra. Eftersom den har mindre molekyler går den djupare ned i huden och är på så vis den mest effektiva av AHA-syrorna. Glykolsyra hittat du i Glyactil Smoothing Cream (10% & 20%), Glyactil Pads (10% & 20%) och i Glyactil Smoothing Body Lotion. 

BHA-syra passar för fet, tilltäppt eller känslig hud
Beta Hydroxy syra (BHA) är fettlöslig, det innebär att den balanserar talgproduktionen och avlägsnar överblivet talg från porerna.

Den är också inflammationshämmande och antibakteriell. BHA-syra används ofta vid behandling av akne, inflammationer och fet hud. 

Salicylsyra är en BHA-syra som finns i Acticlear Pads (2%) och Sulfactil Cleanser (2%).  

Om huden inte är känslig kan du använda BHA och AHA i kombination med varann. Används dom i en för hög koncentration och för ofta har dom en tendens till att vara hudirriterande och uttorkande.  

Rekommenderad användning
Det är viktigt att anpassa peeling efter ditt hudtillstånd. Vissa kan använda milda syror dagligen, medan andra bara kan använda det 2-4 gånger i veckan. Börja alltid på låg koncentration och öka gradvis efter tolerans. 

Använd varannan eller tredje natt på ren, torr hud och vänta i några minuter innan du applicerar efterkommande produkter.

Peeling i krämform är mildare än peeling pads och är därför ett bättre alternativ för de som önskar en mildare och snällare peeling. 

Dela denna artikel